Jablkový závin
Ingredience
- 11⁄2 kg strouhaná jablka
- 100 g Třtinový cukr
- 10 g Mletá skořice
- 10 g rozinky
- 400 g Hladká mouka
- 100 ml Kozí mléko
- 2 kus vejce
- 8 g prášek do pečiva
- 125 g Změklé máslo
Nejnovější letáky
Postup
Očistěte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
Posypte je moučkovým cukrem a skořicí.
Posypte je také rozinkami.
Promíchejte a vařte na pánvi asi 30 minut.
Jablečnou směs přelijte do mísy, promíchejte a nechte vychladnout.
V míse smíchejte mouku s kozím mlékem, vejci, špetkou soli, práškem do pečiva a máslem.
Vypracujeme tuhé těsto, které přikryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu odpočívat v lednici.
Toto těsto pak rozkrojte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na menší kousky a vytvarujte z nich placky, které naplňte jablečnou směsí. Placky uzavřete a vytvarujte z nich kouli.
Z poloviny těsta udělejte 2 záviny.
Připravené záviny a kuličky potřete rozpuštěným máslem, položte je na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 40 minut.