Jablečný kompot
Jablečný kompot je jedním z mých nejoblíbenějších dezertů z dětství. Moje maminka mi vždycky říkala, abych ho dělala, když začínáme pociťovat letní horko. A měla pravdu, je tak chladivý! V tomto receptu používáme jako ovoce jablka, která máme doma skoro vždycky, takže je ideální pro spontánní moučníkové záchvaty.
Ingredience
- 4 větší jablko
- 1 l voda
- 8 polévková lžíce cukr
- 1 vanilkový lusk
Nejnovější letáky
Postup
Jablka důkladně omyjte, protože se použije slupka. Obvykle to dělám dvakrát, abych se ujistila, že na nich nezůstaly žádné nečistoty.
Jablka oloupejte, slupku nevyhazujte, ale dejte ji stranou. Mezitím nakrájejte jablka na menší kousky.
Do velkého hrnce přidejte vodu, jablka, jablečnou kůru, cukr a vanilkový lusk. Při výběru vanilkových lusků se vždy držím kvalitních celých lusků, protože mají mnohem jemnější chuť.
Vařte na mírném ohni, dokud kousky jablek nezměknou. Měly by se téměř rozpadat, pokud se vám to stane, je hotovo.
Nakonec odstraňte slupky a vanilkové lusky a jablečnou šťávu nalijte do sklenic nebo misek. Osobně si myslím, že je zde důležité nevynechávat kousky jablek, protože díky tomu je zážitek mnohem bohatší.
Jablečné pyré nechte chladit v lednici alespoň 2 hodiny nebo ještě lépe přes noc.