Zdroj: Poor_photographer via Pixabay
Jablečný koláč s drobenkou z listu Recept
Tento recept jsem minulý víkend připravila na rodinnou oslavu a všem hostům se moc líbil. "Jablečný koláč s drobenkou z podnosu" je oblíbená klasika, která se hodí na každý konferenční stolek. Recept je nekomplikovaný a použití sladkých jablek a křupavé drobenky mu dodává skvělou chuť. Zde je recept, kterým se můžete řídit.
Ingredience
- 11⁄2 kg jablko
- 250 g cukr
- 300 g Mouku a trochu navíc na poprášení pracovní plochy.
- 200 g Studené máslo nakrájené na malé kousky
- 2 Vejce
- špetka soli
- 1 KL prášek do pečiva
- skořice podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Recept na jablečný koláč s drobenkou připravíte tak, že troubu předehřejete na 180 °C a plech vyložíte pečicím papírem.
Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na malé kostičky. Často používám různé druhy jablek, protože díky tomu má koláč zajímavou chuť.
V míse smíchejte mouku s cukrem, 150 g másla, 1 vejcem, solí a práškem do pečiva, až vznikne těsto. Doporučuji hníst těsto rukama, aby se máslo řádně zapracovalo do mouky.
Přibližně dvě třetiny těsta vtlačte do formy na pečení. Rovnoměrně na něj rozložte kousky jablek a posypte je skořicí podle chuti.
Na drobenku smíchejte zbylé těsto se zbylými 50 g másla a 1 vejcem. Těsto třete mezi konečky prstů, dokud se nestane drobivým, a pak ho rozetřete na kousky jablek. Podle mých zkušeností přidání příliš velkého množství másla dodá drobence extra křupavost.
Jablečný koláč pečte v troubě asi 40-50 minut. Koláč je hotový, když je drobenka zlatohnědá a koláč je propečený.
Před krájením a podáváním nechte jablečný koláč s drobenkou vychladnout na plechu.