Zdroj: Canva
Italské houbové rizoto
Italské rizoto patří k nejlepším specialitám téměř každé dobré italské restaurace. Víte, jak toto skvělé rizoto připravit, ať se vám rozplývá na jazyku?
Ingredience
- 250 g rýže na rizoto
- 400 g směsi hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 60 ml suchého bílého vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 60 g másla
- 60 g strouhaného parmazánu
- 2 Lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- Čerstvá petrželka nebo bazalka na ozdobení
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve očistěte a nakrájejte houby na tenké plátky či kousky.
Můžete je opláchnout pod tekoucí vodou.
V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni a přidejte cibuli.
Smažte ji, dokud nezměkne a nezezlátne.
Přidejte česnek a houby a vařte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou a neuvolní šťávu.
Mezitím v jiném hrnci zahřejte zeleninový vývar a udržujte ho teplým.
Přidejte rýži do hrnce s houbami a promíchejte, dokud nebude rýže pokrytá olejem a mírně prohřátá.
Přilijte víno a nechte jej vařit, dokud se téměř nevypaří.
Postupně přilévejte teplý zeleninový vývar, asi 1/2 šálku najednou, za občasného míchání.
Pokračujte, dokud rýže nebude měkká, ale stále mírně al dente.
To by mělo trvat cca 20 minut.
Když je rýže uvařená, přidejte máslo a strouhaný parmazán.
Míchejte, dokud se máslo a parmazán nerozpustí a nevytvoří krémovou omáčku.
Ochutnejte rizoto a přidávejte podle potřeby sůl a pepř.
Přidejte nasekanou petrželku či bazalku a opatrně vše promíchejte.
Krémové houbové rizoto ihned podávejte, aby bylo horké.
Můžete ho ozdobit několika houbami nebo strouhaným parmazánem.