Hovězí s těstovinovou rýží
Tento recept je řecká klasika. Samozřejmě každá oblast v Řecku má ten zaručeně nejlepší a originální. Tedy bavíme se o jídle nazývaném giouvetsi.
Ingredience
- 800 g hovězího předního masa nakrájeného na větší kostky cca x 5 cm
- 400 g těstovinové rýže
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 2 lžíce rajského protlaku
- 60 ml a 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
- sůl a pepř
- čili vločky
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 2 cca l horké vody já používám Pí vodu BCS
Nejnovější letáky
Postup
1. Maso osolte a opepřete. Na široké pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka ze všech stran orestujte. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, okořeňte čili vločkami, bobkovým listem, novým kořením a společně s masem ještě 2-3’ restujte. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě 1’ opékejte. Zalijte polovinou vody a duste doměkka.
2. Rozehřejte druhou pánev se čtyřmi lžícemi olivového oleje, nasypte těstovinovou rýži a 1’ opékejte do zlatava (ne do tmava). Dejte stranou.
3. Předehřejte troubu na 190 – 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte uvařené maso, vývar z masa, těstovinovou rýži a zbytek horké vody. Odměřte jeden díl těstoviny na cca 3 díly tekutiny. Dochuťte solí a pepřem.
4. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25’- 30’. V průběhu zapékání promíchejte a dochuťte petrželovou natí.