Hovězí mleté karbanátky s cibulovou marmeládou
Karbanátky jsou českou klasikou, kterou doma připravuje snad každý. Nejedná se o nic složitého, k jejich přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a poctivě namleté maso. A hned se vám celý dům rozvoní, jako když jste byli u babičky na prázdninách.
Ingredience
Suroviny
- 700 g masa hovězího mletého z Řeznictví Globus
- 2 cibule
- 5 stroužky česneku
- 2 Lžíce kremžské hořčice
- 1 starší rohlík namočený v mléce
- 1 lžíci majoránky
- sůl a pepř
- strouhanku na obalení
- vepřové sádlo na smažení
Na marmeládu z červené cibule
- 50 g třtinového cukru
- 1 skořici
- 1 Badyán
- 50 ml portského vína
- 3 cibule
Nejnovější letáky
Postup
1
Nejprve si namočíme starší rohlík nebo housku do mléka, aby nám dostatečně změkl a lépe se spojil s mletým masem. Mleté maso dáme do větší misky, nakrájíme si cibuli a česnek. Cibuli je dobré lehce orestovat jen na pár minut, ať změkne. Poté ji přidáme do směsi mletého masa spolu s dalšími ingrediencemi, majoránkou, rozmíchanými vejci a hořčicí.
Přidáme vymačkané housky, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme tak, aby se daly tvořit krásné bochánky.
3
Vytvarované karbanátky postupně obalujeme ve strouhance a dáváme rovnou smažit.
Na rozpálenou pánev s vepřovým sádlem. Smažíme pozvolna na střední stupeň, aby se nám směs pěkně propekla z obou stran do zlatova.
Takto usmažené karbanátky můžeme hned servírovat.
5
Ke karbanátkům můžete podávat třeba marmeládu z červené cibule, která se skvěle hodí třeba i k burgerům.
Nakrájíme si 3 střední červené cibule, v rendlíku si pomalinku necháme zkaramelizovat třtinový cukr spolu s badyánem a skořicí.
Jakmile je karamel rozpuštěný, zalijeme jej tmavým portským vínem, aby vznikl sirup. Do něj vkládáme cibuli nakrájenou na nudličky, promícháme a necháme pod pokličkou dusit do měkka. Cibule pustí hodně šťávy, tak to bude trvat skoro hodinu na mírném stupni. Během dušení občas promícháme, aby se nepřipálil sirup.
8
Karbanátky lze servírovat skoro s čímkoliv, například s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, salátem a marmeládou z červené cibule.