Zdroj: joannawnuk from Canva
Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka s vínem je ideální volbou pro polední oběd nebo večeři, zejména v chladných dnech.
Ingredience
- 6 ks cibule
- 3 stroužky Česnek
- 50 g Máslo
- 2 lžíce Olivový olej
- 2 lžíce Hnědý cukr
- 1 l Vývar (hovězí nebo kuřecí)
- 150 ml bílé víno
- špetka tymiánu
- 1 ks bobkový list
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 8 plátky Bagety
- 200 g Strouhaný ementál
Nejnovější letáky
Postup
Na pánvi rozpusťte máslo a olivový olej a vložte do nich na plátky nakrájenou cibuli a česnek. Pomalu je osmahněte.
K osmažené cibuli přidejte cukr a vařte ještě několik minut, dokud cibule nezkaramelizuje.
Poté přidejte vývar, bílé víno, bobkový list a tymián. Osolte a opepřete a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
Bagetu nakrájejte na plátky a opečte v troubě nebo na pánvi.
Polévku rozdělte do hlubokých misek vhodných do trouby, vložte do nich opečené plátky bagety a posypte je strouhaným sýrem.
Mísy vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a gratinujte, dokud sýr nezíská zlatohnědou barvu a bublinky. Ihned podávejte.