Zdroj: tataks from Getty Images
Estonský kringel
Recept pro pravý estonský kringel s mákem, který je ideální na snídani nebo jako odpolední mlsání u kávy.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 g krystalového cukru
- 1 kus vejce
- 40 g droždí
- 100 g masla
- špetka soli
- 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 2 Lžíce vody
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že předehřejeme troubu na 180°C. Hladkou mouku, mléko, cukr, vejce, droždí, máslo a špetku soli dáme do velké mísy a vypracujeme těsto. S těstem musíme zacházet opatrně, aby se nelepilo na ruce i na pracovní plochu.
Následně těsto vyklopíme na pracovní plochu a vyválíme ho do obdélníkového tvaru. Důležité je, aby bylo těsto rovnoměrně tenké a bez prasklin.
Těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem. Těsto poté pečlivě zavineme do rolky.
Rolku nakrájíme na polovinu a stočíme obě části do tvaru kroužku. Musíme dbát na to, aby byly koncovky pevně stlačené, aby se nám při pečení rolky neotevřely.
Kroužek položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud nezíská krásnou zlatavou barvu.
Když je kringel hotový, necháme ho vychladnout. Já ho nejraději posypu moučkovým cukrem smíchaným s trochou vody, který dodá kringlu krásný sladký nádech a lesk.