Zdroj: Marén Wischnewski for Adobe Stock
Dušený tuřín podle babiččina receptu
V dětství byl v chladném období vždycky čas na domácí guláš. Na tento tradiční meklenburský recept, který pochází z babiččiny kuchyně, mám ty nejhezčí vzpomínky. Díky vydatné směsi wruken guláše a jeho hřejivé chuti stále přináší do mého domova uklidňující teplo.
Ingredience
- 500 g Švéd (známý také jako tuřín nebo brukev)
- 200 g Brambory
- 2 mrkev
- 1 Cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninový vývar
- sůl a pepř podle chuti
- 2 KL olivový olej
- 1 KL Majoránka
- 1 KL Tymián
Nejnovější letáky
Postup
Přípravu dušeného tuřínu začněte oloupáním tuřínu, brambor a mrkve a jejich nakrájením na kousky. Zelenina by měla být nakrájena na stejné kousky, aby se rovnoměrně uvařila.
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na velké pánvi s olivovým olejem. Malý tip: pokud cibuli a česnek osmažíte jako první a teprve poté přidáte ostatní zeleninu, bude výsledný pokrm aromatičtější.
Přidejte nakrájenou zeleninu a smažte ji asi 5-7 minut spolu s cibulí a česnekem. V této fázi platí, že čím déle budete zeleninu smažit na mírném ohni, tím intenzivnější bude její chuť.
Poté do pánve nalijte zeleninový vývar a zeleninu vařte, dokud nezměkne. To by mělo trvat asi 15-20 minut.
Guláš dochuťte solí, pepřem, majoránkou a tymiánem. Pokud používáte čerstvé bylinky, přidejte je až na konci, aby neztratily svou chuť.
Pokračujte v dušení, dokud se tekutina nezredukuje a zelenina nebude uvařená podle vašich představ. Dbejte na pravidelné míchání, aby se dušené maso nepřipálilo.
Tento lahodný a pikantní dušený wruken je ideální pro chladné zimní večery. Vychutnejte si ho s čerstvým chlebem a získejte plnohodnotné a syté jídlo.