Dort se zakysanou smetanou
Dort se zakysanou smetanou je oblíbeným dezertem pro ty, kteří si rádi dopřávají svěží a krémovou chuť. Zakysaná smetana dodává dortu nejen jemnost a lahodnou texturu, ale také zajišťuje svěží kontrast k sladkosti dortového těsta.
Ingredience
- 250 g hl.ky
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 1 taška vanilkového cukru
- 1 vejce
- 100 ml
- 150 ml mléka
- 500 g zakysané smetany
- 100 g cukru moučka
- želatina
- ovoce podle chuti na ozdobení
Nejnovější letáky
Postup
Smíchejte suché ingredience do jednoho hrnce.
Přidejte vejce, olej a mléko a důkladně promíchejte mixérem nebo rukou.
Vylejte těsto do vymazaného a moukou vysypaného kulatého pekáčku o průměru 26 cm a pečte cca 30-35 minut na 180 °C.
Mezitím smíchejte zakysanou smetanou a cukr moučku a dejte stranou.
Rozpusť 1 balíček želatiny v 100 ml vody a nechte jej vstřebat. Poté ji zapracujte do směsi se zakysanou smetanou.
Nechte hotový korpus vychladnout a poté ho v horizontálním směru rozřízněte na dvě stejně velké části.
Na spodní korpus nandejte zakysanou smetanu a přiklopte druhou polovinou.
Rozpusťte druhý balíček želatiny v 100 ml vody a přiveďte k varu, až se zcela rozpustí. Poté ji vlažnou nalijte na dort a rozetřete ji po celé ploše tak, aby byl celý dort pokrytý.
Dort nechte minimálně 2 hodiny v ledničce ztuhnout.
Podávejte ozdobený ovocem.