Zdroj: ingermarthe from Getty Images
Domácí víno
Recept na výrobu lahodného domácího vína z hroznů.
Ingredience
- 30 kg hrozny
- 7 kg cukru
- víno kvasinky
- voda
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme hrozny - tedy jejich omytí a odstranění stopky.
Poté hrozny rozdrtíme - to můžete udělat ručně nebo pomocí speciálního droliču na hrozny.
Drcené hrozny přímo po pár hodinách fermentují, v což nám pomohou kvasinky. Přidejte do hroznů víno kvasinky.
Cukr přidejte společně s kvasinkami - jeho množství záleží na sladkosti hroznů a preferenci, já osobně přidávám asi 7 kg na celkové množství.
Celou směs hroznů, cukru a kvasinek přendáme do kvasné nádoby (ideálně skleněné nebo nerezové) a necháme na teplém klidném místě.
Zkontrolujte průběh kvašení každých pár dní, případně minimálně jednou týdně. Sledujte zejména pěnu na povrchu - ta odpovídá průběhu kvašení.
Po ukončení kvašení (cca 1-2 týdny), necháme víno další měsíce zrát. Po této době víno přecedíme a dáme do sudu k dalšímu zrání.
Po zrání (které může trvat 4-5 měsíce) si můžete otevřít první lahev a vychutnat si výsledek vaší práce.