Zdroj: FB- A. Valentovej prima nápady z internetu
Domácí trdelník
Recept na vynikající domácí trdelník.
Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 80 g máslo
- 2 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 1 čerstvé droždí
- Štipka Sůl
- olej
- skořicový cukr
Nejnovější letáky
Postup
Do misky dáme mouku, rozpuštěné máslo, práškový cukr, vejce a špetku soli. Připravíme si kvas. Do teplého mléka dáme lžičku cukru a droždí. Kvas přidáme do směsi a vypracujeme těsto (podle potřeby přidáváme mouku). Necháme kynout cca 20-30 minut na teplém místě.
Vykyšlé těsto si rozdělíme na bochníky, které vyválíme na tloušťku 0,5 cm. Vyválené těsto rozkrájíme na 3 cm široké proužky a pevně je namotáme na váleček tak, aby se překrývaly. Váleček obalíme celý alobalom.
Namotaný trdelník potřeme olejem a obalíme v skořicovém cukru.
Připravený trdelník dáme na hlubší plech tak, aby rukojeti válečku byly opřené o strany plechu - těsto se nesmí dotýkat dna. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě při 150-160 stupních po dobu 10-15 minut do zlatova.
Po upečení opatrně sundáme trdelník z válce a ještě jednou ho obalíme v posypce a necháme vychladnout.