Zdroj: Pixabay: igorovsyannykov
Domácí japonská omáčka z kuřecího masa Karaage
Jedná se o aromatickou omáčku, která zvýrazní chuť japonského smaženého kuřete (Karaage). Přináší jedinečnou pikantní sladkost, kterou si nemůžete nedopřát.
Ingredience
- 1⁄2 šálek sójová omáčka
- 3 pl Med nebo hnědý cukr
- 2 pl Saké nebo bílé víno
- 1 polévková lžíce rýžový ocet
- 1 polévková lžíce Jemně mletý zázvor
- 2 Hřebíček česnek, mletý
- 1 čajová lžička Kukuřičný škrob smíchaný s jednou lžící vody
- 1 čajová lžička Sezamová semínka (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že všechny ingredience shromáždíte na jednom místě. Nebudete tak spěchat a něco hledat, zatímco omáčka bude na plotně.
V malém hrnci na mírném ohni smíchejte sójovou omáčku, med, saké a rýžový ocet. Míchejte, dokud se med zcela nerozpustí. Nezapomeňte, že nikdy nesmí dojít k úplnému varu. Při přípravě omáček jde spíše o to, aby se chutě časem propojily a zároveň se bedlivě sledovaly.
Do hrnce přidejte zázvor a česnek. Směs nechte 2-3 minuty vařit a občas promíchejte, aby se všechny chutě dobře spojily. A ano, vůně, kterou toto spojení vydává, je zcela fascinující, to když víte, že jste na správné cestě.
Do hrnce po troškách vmíchejte kukuřičnou škrobovou kaši, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Omáčka by měla pokrýt hřbet lžíce, ale přesto by měla stékat hladkým proudem. Klíčem k úspěchu je trpělivost, protože při přidání příliš velkého množství najednou může být omáčka příliš hustá a při příliš rychlém zahřátí může být hrudkovitá.
Jakmile omáčka zhoustne, odstavte hrnec z ohně a nechte ji vychladnout. V případě potřeby ozdobte sezamovými semínky.
Omáčku uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Vydrží několik týdnů a je to praktická omáčka, která je připravena vylepšit chuť jakéhokoli pokrmu, zejména toho, který vyžaduje trochu křupavého, sladkého a pikantního nádechu.