Zdroj: Freepik
Domácí francouzský cibulový dip od nuly
Tento recept na francouzský cibulový dip je již léta hitem rodinných setkání, večírků a pikniků.
Ingredience
- 2 Velké sladké cibule
- 4 polévková lžíce nesolené máslo
- 1⁄4 lžíce mletý černý pepř
- 1 lžíce sůl
- 4 stroužky česnek, mletý
- 1 šálek zakysaná smetana
- 1 Blok Změklý smetanový sýr
- 2 polévková lžíce majonéza
- 2 lžíce citronová šťáva
- 2 polévková lžíce čerstvá nasekaná pažitka
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli na tenké plátky. Díky tomu rychleji a rovnoměrněji zkaramelizuje.
Na středně velké pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte na tenká kolečka nakrájenou cibuli, sůl a pepř. Cibuli za občasného míchání vařte asi 15 minut. Zjistil jsem, že snížením teploty, pokud se cibule začne přichytávat k pánvi, opravdu pomáhá její karamelizaci bez připalování.
Jakmile cibule lehce zkaramelizuje, přidejte na pánev prolisovaný česnek. Pokračujte ve vaření dalších 5 až 10 minut nebo dokud cibule nezíská sytě zlatohnědou barvu. Poté ji dejte stranou, aby vychladla.
V míse smíchejte zakysanou smetanu, smetanový sýr, majonézu a citronovou šťávu. Nezapomeňte nejprve nechat smetanový sýr změknout při pokojové teplotě, aby se lépe smíchal s ostatními přísadami.
Jakmile cibulová směs vychladne, vmíchejte ji do sýrové směsi, dokud se rovnoměrně nerozdělí. Zjistila jsem, že mícháním ingrediencí po částech získáte hladší strukturu.
Přidejte nasekanou pažitku a dip ochutnejte. Podle svých preferencí přidejte podle chuti sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Před podáváním uložte alespoň na 2 hodiny do chladničky. Doba čekání zajistí, že se chutě krásně spojí. Tento krok nevynechávejte! Zjistila jsem, že chutě se prohlubují, čím déle mají čas odležet.
Podávejte vychlazené s hranolky nebo zeleninou podle vlastního výběru.