Zdroj: Canva
Demi glace omáčka
Znáte omáčka demi glace? Tuto velmi chutnou omáčku zvládnete i vy, i když nejste vyhlášený šéfkuchař! Nevěříte? Pojďme se společně na recept podívat!
Ingredience
- 11⁄2 kg hovězích kostí
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka koncentrovaného rajčat
- 4 Lžíce oleje
- 4 Lžíce hladké mouky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 Lžíce octa
- 1 Lžíce krystalový cukr
- sůl
- pepř
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve kosti umyjte a vložte do pekáče.
Opečte je v troubě při teplotě cca 200 °C po dobu 30 minut, dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu.
Mezitím očistěte a nakrájejte na menší kousky cibuli, mrkev a česnek.
Na pánvi rozpalte olej a osmažte zeleninu, dokud se nezměkčí.
Přidejte koncentrovaná rajčata a promíchejte s osmaženou zeleninou. Nechte povařit asi 5 minut.
Přidejte hladkou mouku a míchejte, dokud se nevytvoří jemná omáčka.
Postupně přidávejte hovězí vývar a stále míchejte.
Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
Poté přidejte ocet a cukr a vařte dalších 30 minut.
Proceďte omáčku přes síto a vraťte ji zpět na sporák.
Osolte a opepřete dle vaší chuti.
Pokud je omáčka příliš silná, můžete ji naředit trochou vody nebo vývaru.
Demi glace recept se skvěle hodí k hovězímu či jinému masu.
Můžete ji také použít jako základ pro další omáčky, například béarnskou nebo bordelaise.