Čokoládový krém s jahodami
Ingredience
- 250 ml mleko plnotučné
- 250 ml šlehačka
- 35 g máslo
- 80 g žloutek
- 40 gramy cukr
- 250 g čokoláda 70
Nejnovější letáky
Postup
Mléko plnotučné a smetanu přiveďte k varu. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny a vyšlehané vlijeme do zahřáté smetanové směsi.
Směs udržujeme a mícháme při teplotě 80-85°C. Nejlépe to jde v termomixu kde si teplotu umíte ohlídat přesně u šlehaní. Nedovolte směsi aby se zahřála moc jinak se vám vejce srazí a uvaří se na vaječinu. Pokud by směs nebyla dostatečně horká, nebude mít čokoládové crémeux dostatečnou vazbu a zůstane řídká.
Když dosáhnete 83-84 °C, slijte ji přes jemné sítko a pomalu a postupně alespoň na 3x vmíchávejte k rozpuštěnou čokoládu, před přidáním další části pokaždé jemně ale důkladně promíchejte stěrkou.
Po spojení všech ingredienci dohromady vám vznikne tuhá hmota kterou již podle sebe naplňte do připravených sklenic, misek , a čokoládový crémeux nechte před použitím přes noc ztuhnout v lednici. Druhý den ozdobte čerstvými jahodami či jakýmkoliv letním ovocem a můžete rovnou servírovat.