Zdroj: Pixabay: Pexels
Čokoládový dort bez lepku a mléka
Tato čokoládová pochoutka je tak neuvěřitelně vlhká, bohatá a chutná, že nikdo neuhodne, že neobsahuje lepek ani mléčné výrobky.
Ingredience
Složení:
- 2 šálky Bezlepková mouka
- 3⁄4 šálek Neslazený kakaový prášek
- 11⁄2 lžíce Prášek do pečiva (bezlepkový)
- 11⁄2 lžíce prášek do pečiva
- 1 čajová lžička sůl
- 2 šálky krystalový cukr
- 2 Velká vejce
- 1 šálek Mandlové mléko (lze použít jakékoli nemléčné mléko)
- 1 šálek Vroucí voda
- 1 šálek Kokosový olej, rozpuštěný
- 2 lžíce čistý vanilkový extrakt
Na polevu:
- 2 šálky moučkový cukr
- 3⁄4 šálek Margarín bez mléka, změklý
- 2 lžíce čistý vanilkový extrakt
- 3⁄4 šálek Neslazený kakaový prášek
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C (350 °F). Vymažte a vysypte moukou (použijte bezlepkovou mouku) dvě 9palcové kulaté dortové formy. Je důležité to udělat, aby se koláč na formy nepřichytil.
Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr. Zkuste při tomto kroku použít metličku, která zajistí rovnoměrné spojení všech suchých ingrediencí.
Do suché směsi přidejte vejce, kokosový olej, mandlové mléko a vanilkový extrakt. Dbejte na to, abyste použili rozpuštěný kokosový olej, jinak by se mohl s ostatními ingrediencemi srazit. Mandlové mléko může mít pokojovou teplotu.
Směs šlehejte ručním mixérem při střední rychlosti asi 2 minuty. Nyní za stálého míchání přidejte vroucí vodu. Těsto se vám bude zdát řídké, ale to nevadí. Je to tajemství vlhkého čokoládového dortu.
Těsto rovnoměrně nalijte do připravených dortových forem a pečte 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do koláčů nevyjde čistá.
Na polevu vyšlehejte moučkový cukr, margarín, vanilkový extrakt a kakaový prášek do hladkého krému.
Nakonec nechte koláče před nanesením polevy vychladnout. To je velmi důležité, jinak se poleva rozpustí a vytvoří nepořádek.