Čočkový salát s jablky
Čočkový salát s jablky je chutný a výživný pokrm bohatý na vitamíny a bílkoviny, který vás zasytí na dlouhou dobu.
Ingredience
- 300 g vařené čočky studené
- 1 mrkev
- 1 červená cibule malá
- 1 ks jablko
- 80 g jader vlašských ořechů
- podle chuti petrželová nať
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 3 Lžíce polévkové citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička medu
- sůl
- podle chuti pepř
Nejnovější letáky
Postup
K přípravě nejlepšího čočkového salátu s jablky můžete použít čočku z konzervy nebo sušenou čočku. Tu první, která je již uvařená, můžete použít po scezení. Sušená čočka se naopak vaří ve vodě, tj. 100 g sušené čočky se vloží do hrnce s 300 ml vody a vaří se přibližně 40 minut v závislosti na druhu čočky. Do vody na vaření lze vložit bobkový list, který dodá čočce chuť, sůl by se naopak měla přidat až ke konci vaření. Po uvaření nechte čočku vychladnout a teprve poté pokračujte v přípravě salátu.
Omyjte mrkev a nastrouhejte ji na struhadle s širokými oky . Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Omyjte jablko a nakrájejte ho na kostičky. Jádra vlašských ořechů rozkrojte na polovinu.
Do mísy dejte studenou uvařenou čočku, nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, kostičky jablka a vlašské ořechy. Promíchejte.
Odděleně připravte dresink. Do sklenice nebo nádoby nalijte extra panenský olivový olej a citronovou šťávu, přidejte hořčici, med a sůl a pepř podle chuti. Uzavřete víčko a protřepejte sklenici, aby se všechny ingredience promíchaly, případně jednoduše promíchejte lžící.
Dresinkem přelijte salát z čočky a jablek a promíchejte. Nechte 5-10 minut dochutit a podávejte.