Citronový moučník
Jednoduchý pudinkový koláč vás zaujme svou svěží chutí po citrónu.
Ingredience
Těsto
- 4 ks Vejce
- 135 g krystalový cukr
- 113 g máslo
- 2 ks Organický citron
- 2 pl vanilková esence
- 125 g hladká mouka
- 500 ml mléko
Dekorace
- šlehačka
- citron
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že ve mísce oddělíte žloutky od bílků. Bílky zatím odložte stranou a do mísy se žloutky přidáte krystalový cukr s máslem pokojové teploty. Směs vymíchejte ručním mixérem do krémové konzistence. Během míchání přidejte vanilkovou esenci a kůru ze dvou chemicky neošetřených citrónů.
Postupně přidávejte mouku a mléko. Mixér nevypínejte, ale směs neustále míchejte, dokud neuvidíte, že se mouka napila do směsi.
Ve druhé misce smíchejte bílky. Postupně vkládejte bílkovou směs do žloutkové a míchejte už jen ručně.
Těsto vysypete do hluboké čtvercové formy, vyložené pečicím papírem. Vrch vyhladíte a pečete 80 - 90 minut při 150°C.
Nechte koláč před podáváním vychladnout na plechu. Můžete ho také nechat vychladnout v lednici po dobu 2 hodin.
Na vychladlém koláči ořízneme okraje a krájíme na čtverce. Dodekorujeme šlehačkou a plátkem citronu.