Zdroj: tekinturkdogan by Getty Images
Cibulový koláč z podnosu volitelný vegetariánský
Tato lahodná specialita je již mnoho let oblíbenou rodinnou pochoutkou a často se připravuje na podzim. Lahodný alsaský cibulový koláč lze volitelně připravit jako vegetariánský, pokud vynecháte slaninu. Zvláštním trikem tohoto receptu je zakysaná smetana, která koláči dodává dokonalou krémovitost.
Ingredience
Na těsto:
- 500 g Mouka
- 1 Kostka kvasinky
- 1 KL sůl
- 250 ml vlažná voda
Na polevu:
- 1 kg Velké cibule nebo více
- 200 g slanina
- 4 Vejce
- 200 g Zakysaná smetana
- Sůl, pepř Muškátový oříšek
Nejnovější letáky
Postup
Těsto na cibulový koláč připravíte tak, že do mísy nejprve nasypete mouku. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí a se solí a vlažnou vodou vypracujte hladké těsto. Přidáme špetku soli a dobře prohněteme. Těsto necháme přikryté kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se viditelně nezvětší.
Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemná kolečka. Slaninu (pokud ji používáte) nakrájejte na malé kostičky. Obojí společně osmahněte na velké pánvi, dokud cibule nezprůsvitní.
Snižte teplotu a zašlehejte vejce se zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Nalijte na obsah pánve a dobře promíchejte. Těsto rovnoměrně rozetřete.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibulový koláč pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne. Pokud povrch hnědne příliš rychle, lze koláč přikrýt alobalem.
Hotový cibulový koláč vyjměte z trouby na plechu a nechte ho trochu vychladnout, než ho nakrájíte na kousky. Tak se chutě nejlépe propojí.