Chřest s holandskou omáčkou
Recept na sezonní lahůdku
Ingredience
- 500 g bílého chřestu
- 500 g zeleného chřestu
- 100 g cukru krupice
- 1 Lžíce Soli
- Holandská omáčka
- 200 másla přepuštěného
- 3 žloutky
- 2 Lžíce bílého vinného octa chardoney
- 4 Lžíce suchého bílého vína
- 1 Lžíce citronové šťávy
- pinch čerstvě mletého pepře
- sůl
- 800 g brambory grenaille
- bylinky čerstvé
Nejnovější letáky
Postup
V rendlíku rozehřejeme máslo, aby bylo horké na 60°C a dáme stranou, udržujeme teplotu okolo 60°C popř mužeme odebrat vytvořenou syrovatku přes platýnko, kuchyňskou papirovou utěrku.
Do rendlíku vlijeme ocet a víno a přidáme pepř. Svaříme na objem 2 lžic a za stálého míchání metličkou přidáme do misky ke žloutkům.
Žloutky promícháme v nerezové nebo skleněné misce s redukci octu a víná.
Do rendlíku nalijeme vodu do výšky 2 cm, přivedeme k varu a stáhneme oheň na minimum. Na rendlík položíme misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo povrchu vodu a stále mícháme metličkou, dokud žloutky nezačnou houstnout. Stáhneme z ohně.
Do žloutkové směsi postupně přiléváme za stálého míchání teplé máslo.
Zpočátku po kapkách, poté tenkým pramínkem. Dochutíme citronovou šťávu a mořskou solí.