Chleba z čerstvého kvásku
Domácí chléb z kvásku, měkký i na druhý či třetí den
Ingredience
Startér
- 1 PL kvásek
- 130 ml voda
- 160 g chlebová mouka
K startéru přidáme dále
- 360 g chlebová mouka
- 1⁄2 polévková lžíce sůl
- 1 čajová lžička kmín
- 200 ml voda
Nejnovější letáky
Postup
Na přípravu kváskového chleba je vždy potřeba více času, proto si rozkvas, nebo starter, připravím už skoro ráno. V míse smíchám všechny suroviny na rozkvas a ručně promíchám. Zakryji čistou utěrkou a nechám kvasit minimálně 10 hodin.
Po uplynutí této doby si připravím velkou mísu, do které dám kynoucí kvásek s moukou a vodou a ručně pořádně těsto promíchám. Opět přikryji a nechám hodinu odstát. Poté těsto ochutím solí a mletým kmínem a pořádně rukou promíchám, aby se odlepilo od mísy. Opět nechám odpočívat 60 minut. Na pomoučeném prkénku ho rukama roztáhnu do stran, přeložím a opět roztáhnu. Udělám si tvar bochníku a ten přeložím do mísy (nebo košíku, pokud máte), kterou jsem vystlal utěrkou a posypal škrobem. Mísu přikryji fólií a nechám ještě dokynout, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost.
Poté těsto překlopím na pečící papír a jemně nakrájím vršek chleba.
Připravím si dva plechy na pečení. Na spodek dám hlubší, do kterého budu lívat vodu a nad ním bude ten, kde se bude péct chléb. Troubu si předehřeju na pečení shora i zespoda a nastavím teplotu 250 stupňů.
Pečicí papír s připraveným chlebem opatrně přesunu na horní plech. Do spodního naliji sklenici vody a zavřu troubu. Takto peču zhruba 10-12 minut, poté spodní plech vyndám a dopeču 20 minut při snížené teplotě 220 stupňů. Upečený chléb poznám podle zlatavé křupavé kůrky a dutého zvuku, který se ozve po zaklepání prstů zespodu chleba. Chléb je pak akorát hotový a může chladnout na mřížce.