Český povidloň
Povidloň recept je tradiční český dezert, který je oblíbený především v zimních měsících. Jeho hlavní ingrediencí jsou švestky, z kterých se vaří husté povidla. Ta se poté rozloží na těsto a zapékají se v troubě. Výsledkem je sladký dezert s charakteristickou chutí.
Ingredience
- 500 g švestek
- 200 g cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100 g masla
- špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve připravíme povidla. Švestky omyjeme, zbavíme pecek a nasekáme na malé kousky. Dáme je do hrnce, přidáme 100g cukru a pomalu vaříme, dokud nezískají požadovanou konzistenci.
Mezitím si připravíme těsto. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a zbylým cukrem. Přidáme vejce a máslo a zpracujeme na hladké těsto.
Těsto rozválíme a vložíme do pekáčku. Na těsto rozetřeme povidla.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 30 minut, dokud nebude těsto zlatavé.