Caesar salát
Ikonický celosvětově známí salát se slaninou, ančovičkami, parmezánem a grilvaným kuřecím masem
Ingredience
Suroviny
- 1 ks římského salátu cca 500g čistých listů
- 4 plátky bílý toustového chléba
- česnek Tymián
- olivový olej
- 1 Lžíce oleje na smažení
- 125 g parmazánu 50g přijde do dresinku
- Sůl dle chuti mletý černý pepř
- 2 Kuře prsa cca 300g
- 100 g plátků anglické slaniny
Na dresing
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 žloutky
- 150 ml olivového oleje
- 3 ks ančoviček najemno nasekaných
- 1 citron nebo bílý vinný ocet dle chuti cca 1 lžička
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička worchesterské omáčky
- pepř černý mletý
- Sůl dle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Toustový chléb (popř.bagetu) nakrájíme na kousky,zakápnem olivovým olejem, osolíme Maldonskou soli a přidáme čerstvý tymián. Promícháme a dáme na cca 8 minut při 170 °C upéct do trouby do zlatova.
Omyté a osušené listy římského salátu natrhame na 2 cm kousky a dáme do velké mísy.
Stroužky česneku a 3 ančovičky nadrobno nasekáme, a dáme stranou.
2 žloutky oddělené od bílků smícháme se šťávou z 1 citrónu nebo viného octa, dijonskou hořčici, worchestrové omáčky a za stálého šlehání přiléváme 150 ml olivového oleje, až se vytvoří emulze majonézové konzistence. dochutíme solí a pepřem.
Poté do emulze přidáme nasekaný česnek, ančovičky, a strouhaný parmazán
Rozehřejeme si kousek másla na pánvi a orestujeme do zlatova osolená a okořeněná kuřecí prsa z obou stran a poté taky 8 plátků anglické slaniny pomalu vypekáme do křupava.
V míse dokonale promícháme zálivku s nakrájeným římským salátem a krutonky.
Naservírujeme na hluboké talíře a ozdobíme orestovanou slaninou, na 1 cm plátky nakrájeným opečeným kuřecím masem a zbytkem parmazánu pokrájeným na hrubší plátky (hobliny). krutoný a slaninu přidáme i nahoru.