Zdroj: LeventKonuk from Getty Images
Buchta bez oleje
Moje rodina má ráda buchtové a kynuté pečivo, ale jako dietní poradkyně se vždy snažím najít zdravější varianty oblíbených pokrmů. Zachovala jsem si toto těsto bez použití oleje a díky svému povolání i osobní zkušenosti vím, že je splňuje všechny kritéria zdravé stravy.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička Soli
- 30 g cukru
- 1 taška sušeného droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 1 ks vejce
- tuk na vymazání formy
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že promícháte všechny suché ingredience v míse - mouku, sůl, cukr a droždí. Ve vedlejší míse rozšlehejte vejce s vlažným mlékem a poté tuto směs přidejte do suchých ingrediencí.
Začněte těžítkem hníst těsto. Toto je důležitý krok, který byste neměli uspěchat. Hnětení těsta by mělo trvat alespoň 10 minut, aby se všechny ingredience pořádně spojily a těsto se stalo hladkým a pružným.
Nechejte těsto v míse, pokryjte je utěrkou a nechejte ho na teplém místě kynout alespoň 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Tuto část přípravy si oblíbila moje babička, která si vždy potrpěla na dokonale nakynuté těsto.
Mezitím formu vymažte tukem. Když těsto vykynulo, přesuňte jej na pomoučněný pracovní povrch a formujte do požadovaného tvaru buchty. Buďte něžní, abyste těsto moc nepoškodili a nevyprázdnilo se z něj kynutí.
Pečte 35-40 minut při 180 stupňích, dokud buchta nezezlátne. Při pečení buchty vždy používejte střední úroveň trouby, aby se buchta pekla rovnoměrně.