Zdroj: larik_malasha via Getty Images
Brokolice šunka kastrol recept
Tento lahodný, vydatný nákyp s brokolicí a šunkou patří k oblíbeným pokrmům na našem rodinném stole. Pokaždé, když ho připravuji, kuchyň nádherně voní po gratinovaném sýru. Souhra krémového sýra, křupavé brokolice a pikantní šunky je prostě neodolatelná a křupavý nákyp je třešničkou na dortu.
Ingredience
- 1 kg Brokolice, omytá a nakrájená na malé růžičky
- 300 g Šunka nakrájená na kostičky
- 1 malé cibule nakrájená nadrobno
- 2 Lisované stroužky česneku
- 200 g Strouhaný sýr (např. gouda nebo mozzarella)
- 500 ml Cream
- 3 Vejce
- Sůl, pepř Muškátový oříšek na dochucení
- Strouhanka a máslo do formy
Nejnovější letáky
Postup
Přípravu receptu na brokolicovo-šunkový nákyp začněte předehřátím trouby na 200 °C. Poté vždy vymažu zapékací misku máslem a rovnoměrně ji vysypu strouhankou. Ta zabrání tomu, aby se nákyp k míse přichytil, a získá příjemně křupavý povrch.
Omytou a nakrájenou brokolici vložte do vroucí vody a blanšírujte ji 3 minuty, aby si při pečení zachovala jasnou barvu a část živin. Pokud spěchám, krok blanšírování vynechám, výsledek je i tak vynikající.
Zatímco se brokolice blanšíruje, můžete na pánvi orestovat šunku s nadrobno nakrájenou cibulí a česnekem. Důležité je šunku nepřeškvařit - měla by být jen lehce opečená, nikoliv křupavá.
Poté smíchám smetanu s vejci a směs ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem. S kořením jsem obecně rád štědrý, zejména s muškátovým oříškem - dodává kastrolu zvláštní nádech.
Nyní je čas na vrstvy: Nejprve jsem do misky rozprostřela vrstvu brokolice, následovala šunka a cibule a nakonec sýr. Pak na ni naliji směs smetany a vajec. Postup opakuji, dokud nespotřebuji všechny ingredience, a zakončím vrstvou sýra.
Zapékanou brokolici se šunkou jsem vložila do trouby na 25-30 minut, dokud sýr není pěkně zlatavý a křupavý. Po 20 minutách to vždy zkontroluji, protože každá trouba je jiná.