INZERCE

Zdroj: larik_malasha via Getty Images

Brokolice šunka kastrol recept

Tento lahodný, vydatný nákyp s brokolicí a šunkou patří k oblíbeným pokrmům na našem rodinném stole. Pokaždé, když ho připravuji, kuchyň nádherně voní po gratinovaném sýru. Souhra krémového sýra, křupavé brokolice a pikantní šunky je prostě neodolatelná a křupavý nákyp je třešničkou na dortu.

INZERCE

Ingredience

porce
8
  • 1 kg Brokolice, omytá a nakrájená na malé růžičky Přidáno do
  • 300 g Šunka nakrájená na kostičky Přidáno do
  • 1 malé cibule nakrájená nadrobno Přidáno do
  • 2 Lisované stroužky česneku Přidáno do
  • 200 g Strouhaný sýr (např. gouda nebo mozzarella) Přidáno do
  • 500 ml Cream Přidáno do
  • 3 Vejce Přidáno do
  • Sůl, pepř Muškátový oříšek na dochucení Přidáno do
  • Strouhanka a máslo do formy Přidáno do
INZERCE

Postup

45 min.
1. Krok

Přípravu receptu na brokolicovo-šunkový nákyp začněte předehřátím trouby na 200 °C. Poté vždy vymažu zapékací misku máslem a rovnoměrně ji vysypu strouhankou. Ta zabrání tomu, aby se nákyp k míse přichytil, a získá příjemně křupavý povrch.

2. Krok

Omytou a nakrájenou brokolici vložte do vroucí vody a blanšírujte ji 3 minuty, aby si při pečení zachovala jasnou barvu a část živin. Pokud spěchám, krok blanšírování vynechám, výsledek je i tak vynikající.

3. Krok

Zatímco se brokolice blanšíruje, můžete na pánvi orestovat šunku s nadrobno nakrájenou cibulí a česnekem. Důležité je šunku nepřeškvařit - měla by být jen lehce opečená, nikoliv křupavá.

4. Krok

Poté smíchám smetanu s vejci a směs ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem. S kořením jsem obecně rád štědrý, zejména s muškátovým oříškem - dodává kastrolu zvláštní nádech.

5. Krok

Nyní je čas na vrstvy: Nejprve jsem do misky rozprostřela vrstvu brokolice, následovala šunka a cibule a nakonec sýr. Pak na ni naliji směs smetany a vajec. Postup opakuji, dokud nespotřebuji všechny ingredience, a zakončím vrstvou sýra.

6. Krok

Zapékanou brokolici se šunkou jsem vložila do trouby na 25-30 minut, dokud sýr není pěkně zlatavý a křupavý. Po 20 minutách to vždy zkontroluji, protože každá trouba je jiná.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty