Bratislavská Buchta
Bratislavská buchta je klasický slovenský dezert, který pochází z Bratislavy. Je to nadýchaný, měkký a sladký koláč plněný speciální mandlemi a citronovou náplní. Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo čaji.
Ingredience
- 5 vajec
- 200 g cukru krystal
- 2 vanilka cukry
- 100 ml oleje
- 200 ml vody
- 250 g polohrubé mouky
- 2 Lžíce kakaa
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 500 ml mléka
- 1 vanilka Pudink
- 3 zakysané smetany
- 3 Lžíce cukru moučky
- 1 Skořice cukr
Nejnovější letáky
Postup
Vymažte plech tukem a posypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.
V míse šleháme vejce s vanilkovým cukrem a krystalovým cukrem. Přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s náhradou prášku do pečiva. Vytvoříme dvě části těsta.
První část těsta rozetřeme na připravený plech. K druhé části těsta přidáme kakao, promícháme a vlijeme ji cik-cak mezi světlé těsto.
Uvaříme pudink podle návodu a horký pudink vlijeme také cik-cak na těsto. Pečeme přibližně 30 minut, kontrolovat upečenost špejlí, kterou zapíchneme do moučníku – po vytažení musí být suchá.
Smícháme zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs nalijeme na horký upečený koláč. Na závěr posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout v lednici.