Bramborové knedlíky
Tyto bramborové knedlíčky jsou prostě výborné. Jemné, lahodné a můžete je používat na slano, na sladce, plnit, nebo podávat jen jako přílohu. Obstojí však i jako hlavní jídlo.
Ingredience
- 1 kg škrobnatých brambor
- 172 g bramborového škrobu nebo více podle potřeby
- 11⁄2 čajové lžičky soli nebo podle chuti
- plus další do vody na vaření
- 1⁄3 lžičky mletého muškátového oříšku
- nejlépe čerstvě nastrouhaného
- 2 velká vejce
- lehce rozšlehaná
- 4 až lžic rozpuštěného másla
- strouhanka na másle
- čerstvě mletý černý pepř a nebo petržel na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Oloupejte brambory a nakrájejte je na velké kousky. Vložte brambory do velkého hrnce, zalijte je osolenou vodou a na prudkém ohni je přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední, pánev zakryjte a vařte asi 20 až 25 minut, dokud brambory nezměknou. Dobře je slijte. Brambory
Slijeme a rozložíme je na velký plech nebo na voskovaný papír; necháme je asi 30 minut chladnout nebo dokud zcela nevychladnou. Měli byste mít asi 6 šálků (800 gramů) brambor. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Mezitím si připravte těsto na bramborové knedlíky. Ve velké míse smíchejte vychladlé rýžové brambory s bramborovým škrobem, 1 a 1/2 lžičky soli a muškátovým oříškem. Do bramborové směsi přidejte rozšlehaná vejce a rukama
Jemně promíchejte, abyste vytvořili těsto. Vyvarujte se přílišného míchání. Z těsta vytvarujte asi 12 pevných knedlíků. Děrovanou lžící je vložte do vroucí vody. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, zmírněte teplotu na minimum, jen tak, aby se udržovala na mírném ohni. Pánev přikryjte a vařte 20 minut. Dbejte na to, aby se voda nevařila, protože by se knedlíky mohly rozpadnout. Knedlíky vyjměte na mísu, pokapejte rozpuštěným máslem a podle chuti lehce osolte.