Bílková roláda
Bílková nebo jinými slovy rolka pavlova si vaše chuťové buňky určitě oblíbí :)
Ingredience
- 6 kus vaječné bílky
- 430 g cukr
- 1 polévková lžíce Zlatý klas (prášek)
- 1 pl vinný ocet
- 65 g plátky mandlí
- 250 g mascarpone
- 250 ml šlehačka
- 250 g Jahody
- Borůvky na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Bílka začneme šlehat na nižších otáčkách a postupně asi po 2 minutách šlehání přidáme po lžičkách 330 g cukru a šleháme do husté a lesklé konzistence asi 10 minut. Před koncem přidáme vinný ocet a zlatý klíč.
Naneseme na plech vyložený papírem standardní velikosti a posypeme mandlemi. Pečeme asi 12 minut při teplotě 180 stupňů a poté snížíme na 160 stupňů a dopečeme dalších 20 minut. Po upečení překlopíme, sundáme papír na pečení a zválíme. Necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém: vyšleháme smetanu a zvlášť mascarpone – spojíme (já sladidlo nepřidávám, protože těsto je dost sladké a krém sladkost hezky neutralizuje). Krém namažeme do ¾ na plát těsta.
Ukládáme jahody a jahodový vývar, který připravíme vařením jahod se zbývajícím cukrem asi 20 minut. Zabalíme a necháme ztuhnout v ledničce alespoň hodinu.