Zdroj: Freepik
Bezlepkový citronový sýrový dort s ricottou
Tento krásně vlhký a lehký dort se může stát hvězdou každého dezertního stolu!
Ingredience
- 11⁄2 šálky bezlepkové mouky
- 11⁄2 šálky Plnotučného sýra ricotta
- 1⁄2 šálek cukru
- 1⁄2 šálek změklého másla
- 3 Velká vejce
- Kůra z jednoho citronu
- Kůra z jednoho pomeranče
- 2 lžíce Bezlepkového prášku do pečiva
- 1⁄4 čajová lžička Soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- práškový cukr na posypání
- Čerstvé bobule na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Začněte předehřátím trouby na 350 °F (nebo 180 °C), což je podle mého názoru zásadní krok pro zajištění rovnoměrného propečení všech vrstev dortu.
Pak vymažte 9palcovou formu a lehce ji vysypte trochou bezlepkové mouky, aby se nelepila. Vždycky používám pružinovou formu, protože díky ní je proces odformování hračka.
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr elektrickým mixérem, dokud se nestane lehkým a nadýchaným, obvykle asi 5 minut.
Postupně přidávejte vejce jedno po druhém a dbejte na to, aby se každé z nich dobře vmíchalo do směsi, než přidáte další. Tím se dosáhne hladší konzistence.
Do směsi vmíchejte citronovou a pomerančovou kůru a vanilkový extrakt, abyste získali svěží a lákavou vůni.
Přidejte sýr ricotta. Nebojte se, že bude příliš hladký, malé hrudky ricotty jsou v pořádku a dokonce přidají koláči na půvabu.
V samostatné míse smíchejte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva a sůl. Po smíchání je opatrně vmíchejte do mokré směsi, dokud se nespojí, a dbejte na to, abyste nepromíchali příliš, protože by vznikl hustý koláč.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 60 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
Před vyjmutím nechte koláč vychladnout uvnitř formy, pak jej lehce poprašte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvými bobulemi. Voila! Váš bezlepkový ricottový dort je připraven k podávání!