Zdroj: Freepik
Bezlepkové krátké těsto
Bezlepková verze klasického krátkého těsta. Je drobivé, lehké a perfektní pro základny koláčů, tartelet nebo quiche.
Ingredience
- 220 gms Bezlepková hladká mouka
- 100 gms Nemaslované máslo, nakrájené a vychlazené
- 1 polévková lžíce krupicový cukr
- 1 štipka sůl
- 3 pl studená voda
Nejnovější letáky
Postup
V velké misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
Přidejte do misky máslo nakrájené na kostky a vmíchejte ho do mouky pomocí špiček prstů, dokud nebude směs připomínat strouhanku.
Postupně přidávejte vodu, po lžících, a míchejte, dokud se těsto nespojí do koule. Dávejte pozor, abyste těsto nepřepracovali.
Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho v ledničce alespoň 30 minut odpočívat před použitím.
Když jste připraveni k použití, pracovní plochu lehce poprašte moukou. Těsto vyválejte tak, aby vyhovovalo vaší formě na koláč nebo tarteletky.
Umístěte vyválené těsto na talíř nebo plech, aniž byste ho natahovali do rohů. Ořízněte přebytečné těsto.
Před pečením nechte dalších 30 minut v lednici. To pomůže zabránit smrštění těsta během pečení.
Předehřejte troubu na 200°C/180°C se ventilátorem/plynovou značkou 6. Propíchněte dno pečicí formy vidličkou. Vyložte pečicí formu pečicím papírem a naplňte keramickými pečicími fazolemi nebo sušenými luštěninami.
Pečte nejdříve 15 minut. Poté opatrně odstraňte papír a fazole a vraťte formu zpět do trouby na dalších 5-10 minut nebo dokud nebude dno lehce zlatavé.
Nechte těsto lehce vychladnout před přidáním náplně, poté vraťte do trouby a pečte podle instrukcí receptu pro náplň.