Zdroj: Canva
Baklava
Už jste někdy byli v blízkovýchodní restauraci a ochutnali baklavu? Pokud ano, víte, proč je to jeden z nejoblíbenějších dezertů na celém světě. Toto lahodné pečivo je plné sladkých a lepkavých chutí, které dráždí vaše chuťové pohárky. Pojďme na ni!
Ingredience
- 1 kg filo těsta
- 500 g mletých mandlí
- lískové oříšky nebo kešu
- 200 g krystalový cukr
- 200 g máslo
- 1 šálek vody
- 1 šálek medu
- 2 Lžíce šťávy z citronu
- 1 Lžíce cinnamon v12
- 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku
- 1⁄2 lžičky mletého nového koření
- 1⁄2 lžičky mletého zázvoru
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci smíchejte vodu, cukr, med, šťávu z citronu, skořici, hřebíček, nové koření a zázvor a vařte na mírném ohni, až se cukr úplně rozpustí. Odstavte a nechte vychladnout.
V míse smíchejte mleté ořechy a 1/3 šálku vychladlého sirupu.
Poté roztavte máslo.
Ve větším pekáči nebo zapékací formě připravte vrstvy filo těsta, másla a směsi ořechů.
Každou vrstvu potřete roztaveným máslem.
Nakonec dejte vrstvu filo těsta a potřete ji zbylým máslem.
Pečte v troubě předehřáté na 175°C po dobu 35-45 minut, nebo až se na povrchu objeví zlatavá kůrčička.
Nechte baklavu vychladnout, poté nakrájejte na požadované kousky a zalijte zbylým sirupem.
Voilà! Nyní si můžete vychutnávat svou lahodnou baklavu.