Zdroj: FB: Jedlo je krásne
Babiččiny buchty
Recept na pravé tradiční české babiččiny buchty s tvarohovou náplní.
Ingredience
Košík
- 250 g hladká mouka
- 250 g polohrubá mouka
- 1 kl sůl
- 80 g moučkový cukr
- 1 ks vejce
- 21 g kvasnice
- 250 ml mléko
- 1 ks Nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 185 ml Směs tuku
- máslo na potření
Náplň
- 500 g tvaroh jemný
- 2 pl moučkový cukr
- 1 ks Kůra z poloviny citronu
- 100 g rozinky
- 2 ks vejce
- Muškátový oříšek
Nejnovější letáky
Postup
Obě mouky smícháme se solí, citrónovou kůrou a cukrem.
Do středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zalijeme ho 100 ml vlažným mlékem. Kvásek necháme 15 minut pracovat.
Mezitím si připravíme tukovou směs z oleje, másla a vepřového sádla.
Těsto vypracujeme z mouky, kvasnic, tukové směsi a vajec. Mléko přidáváme postupně, aby těsto nebylo příliš tuhé ani řídké. Takto připravené těsto zakryjeme pokrývkou a necháme kynout 1 hodinu.
Mezitím, co těsto kynut, si připravíme náplň. Smícháme tvaroh s rozinkami, cukrem, citronovou kůrou, vejcem a muškátovým oříškem. Je třeba rozinky namočit do vody nebo rumu minimálně na 2 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou polovinu ještě na 10 částí.
Každou část vytvarujeme do kuličky a následně rozvaleme na placku. Do středu dáme lžičku náplně a placku zavřeme.
Jednotlivé buchtičky ukládáme na máslom vymazaný plech spojem dolů. Máslom potřeme i strany buchtiček, aby se nelepily.
České buchty pečeme v předehřáté troubě na 250°C, ale hned po vložení plechu do trouby je třeba teplotu snížit na 200°C. Buchty pečeme do zlatova, přibližně 20 minut.
Po upečení necháme koláče na plechu odpočívat 10 minut. Poté plech zakryjeme dalším plechem a koláče na něj překlopíme. Tímto způsobem získají české koláče tradiční tvar "cihličky".
Vychladlé buchty můžeme posypat moučkovým cukrem.