Zdroj: Pixabay: congerdesign
Babiččin recept na nejlepší masové kuličky
V dětství byly babiččiny masové kuličky vždy ozdobou každého rodinného setkání a nedělní večeře. Tento recept je mi proto obzvlášť drahý a jsem hrdá na to, že ho nyní mohu představit světu. Každé sousto ve mně vyvolává vzpomínky a probouzí nostalgický pocit pospolitosti a domácího vaření. i když se může zdát na první pohled trochu složitý, každá chvíle investovaná do přípravy těchto lahodných karbanátků stojí za to.
Ingredience
- 500 g Směs mletého masa
- 1 Cibule
- 1 Chléb nebo strouhanka
- 2 Vejce
- sůl, pepř
- Kmín (nepovinné)
- 1 stroužek česneku
- 3 Tablespoon rostlinný olej
- 100 ml Vývar
- 1 Tablespoon Hořčice
Nejnovější letáky
Postup
Recept na masové kuličky připravíte tak, že zatuchlou housku namočíte do teplé vody a pak ji dobře vymačkáte, dokud v ní nezůstane téměř žádná tekutina. Pokud používáte strouhanku, můžete tento krok vynechat.
Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibuli, namočenou housku (nebo strouhanku), vejce, nasekaný stroužek česneku, špetku soli, pepře a případně trochu kmínu. Vše dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nerozloží. Musím říct, že tady raději používám ruce a přichází část, které babička říkala \love, aby ji uhnětla\.
Nyní mokrýma rukama vytvarujte stejně velké karbanátky a pevně je přitlačte, aby se nerozpadly.
Na pánvi rozehřejte olej a opečte karbanátky z obou stran, dokud nezískají pěknou hnědou barvu. Podle mých zkušeností dosáhnete nejlepšího výsledku, pokud použijete střední stupeň tepla a nebudete karbanátky příliš často otáčet.
Poté přidejte vývar a karbanátky vařte na mírném ohni 15-20 minut. Vývar dodá karbanátkům vlhkost a zajistí, že zůstanou uvnitř šťavnaté.
Těsně před koncem vaření vmíchejte hořčici a vše dobře promíchejte. Díky tomu získají masové kuličky obzvlášť příjemnou a aromatickou omáčku.
A babiččiny karbanátky jsou hotové! Nejlépe chutnají s bramborovou kaší nebo smaženými brambory a zeleným salátem. Ale buďme upřímní, ve skutečnosti chutnají dobře se vším.