Zdroj: Pixabay
Zdravý raw veganský pšeničný chléb Essene
Tento recept na starodávný chléb je tak jednoduchý, jak jen to jde! Hlavní složkou jsou naklíčené pšeničné plody bez dalších přísad a konzervantů. Esenský chléb je syrový, veganský a neuvěřitelně zdravý, protože poskytuje značné množství vlákniny a živin. Hodí se také jako chutná svačina nebo příloha. Navzdory dlouhé přípravě je skutečný čas na přípravu minimální, takže je tento recept překvapivě snadný i pro začátečníky.
Ingredience
- 2 šálky Pšeničných bobulí (může být potřeba trochu více).
- Pramenitá voda k namáčení
- 1 čajová lžička Mořské soli (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve namočte pšeničné bobule do velkého množství vody. Všimněte si, jak nabobtnají a absorbují pozoruhodné množství vody, a proto je často potřeba trochu pšenice navíc. Doporučuji je namáčet přes noc nebo alespoň 10-12 hodin.
Z pšeničných bobulí slijte vodu, důkladně je propláchněte a nechte je odpočinout. Naklíčenou pšenici přikryjte utěrkou, abyste zabránili usazování prachu a hmyzu, ale umožnili cirkulaci vzduchu.
Během následujících 24-36 hodin pšeničné bobule každých 6-8 hodin propláchněte a nechte okapat. Tím zabráníte vzniku plísní. Všimněte si, že pšenici začnou klíčit drobné ocásky.
Když jsou klíčky dlouhé asi čtvrt centimetru, naposledy je opláchněte a důkladně osušte.
Naklíčené pšeničné bobule přendejte do kuchyňského robotu. Pokud dáváte přednost koření, přidejte mořskou sůl. Několikrát pulzujte, dokud nezískáte konzistenci podobnou těstu. Buďte opatrní a nepřehánějte to se zpracováním.
Předehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu, ideálně kolem 65 °C. Pokud vaše trouba nemá tak nízkou teplotu, budete muset upravit dobu pečení, aby se chléb nevysušil.
Z těsta vytvarujte bochník a položte ho na plech. Pečte asi 3-4 hodiny, nebo dokud není chléb na dotek pevný a zlatohnědý. Pomalý způsob pečení při nízké teplotě je v souladu s tradicí essene a pomáhá zachovat živiny v zrnech.
Po upečení nechte chléb před krájením zcela vychladnout. To usnadní krájení, které bude snazší a úhlednější.