Zdravé tvarohové lívance
🥞 Návykový recept na lívance, které jsou nejen zdravější než klasické, neobsahují žádný cukr, obsahují hodně bílkovin a získají vás svou nadýchaností a lahodnou chutí. 🥞
Ingredience
- 250 g tvaroh jemný
- 3 vejce
- 1 čajová lžička vanilková esence
- 2 polévková lžíce Med
- Trochu prášek do pečiva
- 5 polévková lžíce špaldová mouka
Nejnovější letáky
Postup
🥞 Nejprve si připravíme vejce. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky si dáme do mísy, přidáme k nim med/nebo jiné libovolné sladidlo, vanilkovou esenci. Následně si žloutky vyšleháme.
Do žloutků prosijeme mouku s práškem do pečiva. Vše znovu promícháme, dokud nedostaneme jednolitou hmotu.
Poté si ušleháme z bílků tuhý sníh. Sníh přidáváme do žloutkové hmoty a postupně přidáváme tvaroh. Pokud bychom měli těsto příliš řídké, přidáme znovu mouku, kterou znovu prosíváme.
🥞 Takto připravená hmotnost je připravena na tepelné zpracování. Připravíme si nejlepší teflonovou nepřilnavou pánev. Pokud nemáte pánev s nepřilnavým povrchem, použijeme trochu kokosového oleje. Pokud nemáte ani ten, necháme na pánvi rozpustit trochu másla.
🥞 S pomocí velké lžíce děláme na pánvi "kopečky", které se rozlijí do kruhového lívance. Na malém plameni necháme péct asi 3 minuty. Poté lívanec otočíme a pečeme na malém ohni ještě 2 minuty. Případně lívance častěji otáčíme, aby nám nepřipálily.
🥞 Pak stačí pánev jednoduše otřít papírovým kuchyňským ubrouskem, abychom odstranili případně připálené části a můžeme nalévat další těsto na palačinky.
🥞 Hotové lívance můžete namazat džemem, čokoládou, podávat s čerstvým ovocem, jsou fantastické polité javorovým sirupem. Pokud si vyberete zdravější verzi, jako jsem já, namazte lívance proteinovým pudinkem. Já jsem použila vanilkový proteinový pudink z Lidlu a roztavila hrst mražených borůvek s trochou medu. Fantazii se meze nekladou.
🥞 Věřím, že vám tento recept bude chutnat stejně jako mě, dobrou chuť ! 😋