Vídeňský telecí řízek
Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) je tradiční rakouské jídlo, které se skládá z tenkých telecích řízků, obalovaných a smažených do zlatova. Přestože je tento pokrm populární po celém světě, je stále považován za symbol Vídně.
Ingredience
- 4 telecí řízky každý asi g
- a Sůl čerstvě mletý pepř
- 125 g hladké mouky
- 2 velká vejce
- 200 g strouhanky
- Olej nebo sádlo pro smažení
- Citronové klínky pro podávání
Nejnovější letáky
Postup
Řízky osolte a opepřete. Pokud jsou příliš tlusté, můžete je trochu potlouct mezi dvěma kusy potravinářské fólie, aby byly tenčí a rovnoměrnější.
Na tři talíře nebo mělké misky nalijte mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku.
Každý řízek nejprve obalte v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Ujistěte se, že je řízek zcela pokrytý a obal je rovnoměrný.
V pánvi rozpalte dostatek oleje nebo sádla, aby byl řízek při smažení zcela ponořený. Olej by měl být dostatečně horký, aby se řízek ihned začal smažit, ale neměl by být tak horký, aby se obal spálil.
Smažte řízky zhruba 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté. Pak je vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
Vídeňské řízky podávejte horké s kousky citronu. Dobře chutnají s bramborovým salátem nebo jemně vařenou zeleninou.
Dobrou chuť! Tento recept je klasický a jednoduchý, ale výsledek je velmi chutný.