Vepřová paštika s brusinkami
Není nad poctivou domácí paštiku ve které víte co máte..
Ingredience
- 1⁄2 kg vepřových jater
- 1⁄2 kg vepřové plece
- 1⁄2 kg vepřového bůčku
- 3 ks cibule
- 2 vejce
- 12 Karafiáty česneku
- 1 Lžíce sádla
- muškátový oříšek
- muškátový květ
- 2 g skořice
- 2 g nové koření
- sůl a pepř
- 100 g sušené brusinky
- 200 ml Portské víno
Nejnovější letáky
Postup
Vepřovou plec a bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a přidáme i nakjájenou cibuli. Vše zakápneme vínem a dáme péct na 160 °C na půl hodiny do trouby.
Pečené maso a cibuli necháme trochu zchládnout, smícháme a pomeleme na mlýnku na maso. Nejlepe co nejvíc na jemno, Výpek nevyléváme.
Játra omyjeme a také dvakrát umeleme spolu s jednou cibulí nakrájenou na klínky a česnekem. Játrovou a masovou směs smícháme dohromady, přidáme rozšlehané vejce, výpek z masa, sůl a koření a pořádně prošleháme aby se vše důkladně spojilo dohromady.
Plníme do zavařovacích skleniček ale nechte si místo na tuk cca 1,5cm od okraje. Připravené sklenice vkládamé do vodní lázně. Vložime do předehřáte trouby na 85 °C a cca jednu hodinu pečeme ve vodní lázní.
Takto upečenou paštiku nechte vychladnout a a na povrch přidáme lžíci rozpuštěného sádla neměla by přes ní projít vzduch. uchovávejte v ledničce, vydrží vám až 14 dní