Zdroj: Haris Calkin from Getty Images
Vánoční poleno
Recept na chutnou roládu, které se také říká vánoční poleno.
Ingredience
Na cestách:
- 63 g Hladká mouka
- 30 g Kakao
- 4 g prášek do pečiva
- špetka soli
- 4 kus Vejce
- 140 g Cukr
- 30 g Máslo
- rum
Pro vnitřní krém:
- 11⁄2 lžíce želatina v prášku
- 200 g Bílá čokoláda
270 ml smetany ke šlehání
- 6 lžíce Strouhaný kokos
Pro venkovní krém:
- 250 g mascarpone
- 6 lžíce nutelly
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte plech máslem a vyložte ho pečicím papírem.
Do mísy přidejte hladkou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
V hrnci rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím v jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
Poté přidejte rozpuštěné máslo a znovu vyšlehejte.
Postupně můžeme začít přidávat suchou směs. Vše dobře promícháme a těsto nalijeme na plech. Pečeme 12 minut.
Během pečení si připravte nový pergamenový papír a posypte ho kakaovým práškem.
Po upečení těsto vyjměte z trouby, počkejte asi 3 minuty a vyklopte ho na plech posypaný kakaovým práškem. Téměř okamžitě těsto srolujte pomocí nového papíru a dejte stranou. Nechte ho vychladnout.
Krém - rozpusťte želatinu v 50 ml studené vody a nechte ji nabobtnat.
V mixéru rozmixujte bílou čokoládu na jemno.
V malém hrnci zahřejte 200 ml smetany ke šlehání, přidejte želatinu a nechte ji rozpustit.
Po rozpuštění můžeme do mixéru přidat šlehačku s bílou čokoládou.
Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Krém nechte odpočívat na chladném místě alespoň 1 hodinu.
Ušlehejte 70 ml smetany ke šlehání. Do této šlehačky přidejte po vychladnutí krém z bílé čokolády a strouhaný kokos.
Rozbalte piškotovou roládu a pokapejte ji rumem.
Kokosový krém s bílou čokoládou rovnoměrně rozetřete zevnitř do tří čtvrtin plátu a opět srolujte.
Krém na potření rolády - vyšlehejte mascarpone a Nutellu.
Roládu potřete krémem.