Zdroj: yulka3ice from Getty Images
Vánoční likér
Pomerančový likér jsem dělala několikrát, každý rok o Vánocích. Tento recept je skutečným skvostem mezi domácími tinkturami. Je sladký, ale ne přeslazený, s výraznou chutí čerstvých pomerančů a skvěle se hodí k podávání hostům na Štědrý den.
Ingredience
- 5 ks Velké pomeranče
- 1 kg cukr
- 1 l vody
- 1 l Alkohol
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že pomeranče spaříme.
Poté z pomeranče odstraňte tenkou vrstvu kůry. Snažte se neodstraňovat příliš mnoho albedo (bílé části kůry), je hořká a může zkazit chuť likéru.
Slupky vložte do velké sklenice, zalijte lihem a pevně uzavřete. Nechte stát 2 týdny na teplém místě, nejlépe na slunci. Každých několik dní sklenici promíchejte.
Po dvou týdnech připravte sirup. Cukr zalijte vodou a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté sirup zchlaďte.
Do vychladlého sirupu nalijte lihovinu z pomerančové kůry. Promíchejte a nechte odležet další 2 dny.
Po dvou dnech přelijte likér do lahví přes síto, aby se oddělily slupky. Uzavřete likér a nechte ho ještě týden odležet.
Po týdnu je likér připraven k pití, ale čím déle leží, tím je chutnější. Bude se skvěle hodit na vánoční stůl!