Zdroj: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Vánočka
Recept na vánočku, která je tradičním vánočním pečivem, které je u nás doma nedílnou součástí sváteční snídaně. Je překvapivě jednoduché ji připravit a výsledek je jistě stojí za to.
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 3 kus vejce
- 130 ml mléka
- 125 g masla
- 25 g droždí
- špetka soli
- Citronová kůra z citronu
- hrst sušeného ovoce
- 1 ksžloutek na potření
Nejnovější letáky
Postup
Začněme tím, že si dáme do mísy mouku, cukr, sůl a nastrouhanou kůru z citrónu.
V jiné nádobě rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte lehce vychladnout. Potom do směsi rozdrobíme droždí a necháme 10 minut kvasit.
Do mísy s moukou udeříme vejce a přidáme kvásek. Vsypeme ještě sušené ovoce. Vše spojíme do měkkého těsta.
Když je těsto zpracované, vyklopíme ho na vál a necháme asi hodinu kynout, dokud těsto nerozdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělíme na devět stejných částí a z nich vyválíme provázky. Spleteme vánočku a položíme ji na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě asi 20 minut kynout.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů C a vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem. Posypeme mandlovými lupínkami. Pečeme cca 35 minut. Pro zlatavou barvu je důležité vánočku v průběhu pečení ještě jednou potřít žloutkem.