Zdroj: Freepik
Tradiční jihoafrický klasický mléčný koláč
Mléčný koláč je tradiční jihoafrický dezert, který se skládá ze sladkého těsta naplněného krémovou mléčnou směsí se skořicí a cukrem. Tento moučník je v jihoafrické kultuře oblíbený, obvykle si ho vychutnáváme při zvláštních příležitostech a je proslulý svou lahodnou chutí a strukturou.
Ingredience
Na kůrku:
- 2 šálky mouky
- 1 vejce
- 1⁄2 šálek cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 1⁄2 šálek Nesolené změklé máslo
Pro náplň:
- 4 šálky mléka
- 1 šálek cukru
- 2 pl masla
- 2 pl mouky
- 2 pl kukuřičné mouky
- 4 Vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C (350 °C).
Ve středně velké míse smíchejte ingredience na kůrku, dokud nevznikne vláčné těsto. Toto těsto vtlačte na dno a po stranách 9palcového koláčového talíře.
Ve velkém hrnci smíchejte mléko, cukr a máslo. Tyto ingredience vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.
V samostatné míse vyšlehejte mouku a kukuřičnou mouku do hladka. Postupně zašlehejte šálek horkého mléka a pak tuto směs za stálého šlehání vlijte zpět do hrnce.
Koláčovou náplň vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne vřít, pak ji stáhněte z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt.
Nalijte náplň do korpusu a posypte ji skořicí.
Koláč pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není kůrka zlatavá a náplň hotová.
Před podáváním nechte koláč vychladnout.