Zdroj: Tetiana_Chudovska from Getty Images
Švestková omáčka k masu
Švestková omáčka k masu se výtečně hodí ke grilovanému nebo restovanému masu. Je lehká, jemně kyselá a plná chuti.
Ingredience
- 500 g čerstvých švestek
- 1 cibule
- 2 Lžíce masla
- 1 Lžíce mouky
- 1 jrnicek vody
- sůl, pepř
- 1 Hrnek smetany
- 1 lžička cukru
- 1⁄2 ks šťáva z citronu
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že si omyjete švestky a odstraňte pecky. Pokud používáte kompotové švestky, nezapomeňte je předtím scedit. V džbánu rozmixujte švestky na jemné pyré. Tento krok je bezpodmínečně nutné dodržet, jelikož právě takto docílíte tu správnou texturu omáčky.
Poté si na pánvi rozehřejte máslo a na něm zesklovatějte nasekanou cibuli. Poté přisypte mouku a míchejte, dokud se nespojí s máslem a cibulí v hladkou jíšku.
Nyní přilijte do pánve hrníček vody a za stálého míchání přidejte pyré ze švestek. Přivedte k varu a nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut. Omáčka by měla zhoustnout.
Omáčku ochuťte solí, pepřem, cukrem a šťávou z citrónu. V závěru vmíchejte smetanu. Doporučuji ochutnávat omáčku během vaření a dle potřeby přidávat koření. Každý máme přeci jenom jinak nastavené chuťové pohárky.
A omáčka je hotová. Zůstává už jen servírovat s vaším oblíbeným masem. Moje osobní doporučení je grilované kuřecí prso marinované v bylinkách, ale švestková omáčka se hodí i k jinému masu. Dobrou chuť!