Zdroj: Hans via Pixabay
"Spinatnockerl" - rakouská specialita
Tento recept je jedním z mých nejoblíbenějších jídel rakouské kuchyně. Vzpomínám si, jak moje babička tyto špenátové noky vždy připravovala s láskou a péčí. Nadýchané špenátové noky vždy nasákly spoustou omáčky, což z pokrmu udělalo opravdovou lahůdku pro chuťové buňky.
Ingredience
- 400 g čerstvý špenát
- 300 g Brambory (moučné)
- 100 g Mouka
- 2 Vejce
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- máslo
Nejnovější letáky
Postup
Pro recept na špenátové noky nejprve oloupejte brambory a uvařte je v osolené vodě. Mezitím důkladně omyjte špenát a dejte ho do hrnce okapaný. Vařte na mírném ohni, dokud se špenát nerozpadne.
Špenát důkladně osušte a nakrájejte na malé kousky. Doporučujeme dát špenát do síta a jednoduše ho vymačkat lžící, aby se odstranila přebytečná voda.
Uvařené brambory slijte, nechte je vypařit a pak je prolisujte přes rýžovar na brambory. Zjistil jsem, že tak získáte nejlepší konzistenci knedlíků.
Nyní smíchejte všechny ingredience ve velké míse a dochuťte je solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto dobře prohněťte. To může chvíli trvat - zajistí to, že knedlíky později drží pohromadě a nerozpadají se.
Z těsta vytvarujte malé knedlíčky - na jeden knedlík stačí jedna polévková lžíce. Knedlíky položte na vymazaný plech a nechte 15-20 minut odpočívat.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu velké množství osolené vody a knedlíky v ní nechte asi 10 minut máčet, dokud nevyplavou na povrch.
Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo. Hotové noky vyndejte z vody děrovanou lžící a vyklopte je na máslo. Špenátové noky můžete podávat se smetanovou omáčkou a půlkami rajčat.