Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Slovenské pirohy
Tomuto tradičnímu slovenskému jídlu věnuje česká kuchyně zvláštní pozornost, a proto vám přinášíme recept na sladké tvarohové pirohy.
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 200 ml teplé vody
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 vanilka cukr
- 2 žloutky
Na polevu:
- 100 g masla
- 100 g strúhanky
Nejnovější letáky
Postup
Ve velké míse promíchejte mouku se solí. Přidejte vejce a postupně přilévejte teplou vodu. Těsto vypracujte do hladka a nechte odpočívat zakryté utěrkou cca 20 minut.
Mezitím si připravte náplň. Tvaroh promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
Z odpočatého těsta vyválejte plát o tloušťce cca 1 mm a vykrajujte kolečka o průměru 7-8 cm.
Na každé kolečko dejte lžičku náplně, okraje potřete vodou a zavřete do trojúhelníčku nebo poloměsíčku. Okraje dobrě zmáčkněte, aby náplň ven nevytékala.
Pirohy vařte ve vroucí osolené vodě asi 3-4 minuty.
Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm strúhanku dozlatova.
Uvařené pirohy scedíte, přeneste na talíře a polijte je maslovou strúhankou.