Zdroj: olgabombologna via 123RF
Saint Honore Francouzský dezert choux pastry
Tento recept na Saint Honore vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Je to zlatý hřeb každé hostiny a vrchol každého kávového večírku. Dezert z těsta choux plněný vanilkovým krémem pochází původně z francouzské kuchyně. Jemná chuť vanilky, sladkost karamelové omáčky a lehké křupání těsta činí tento dezert jednoduše neodolatelným.
Ingredience
Na těsto choux:
- 125 ml voda
- 60 g máslo
- 1 Štipka sůl
- 75 g Mouka
- 3 Vejce
Na listové těsto:
- 125 g Mouka
- 60 g máslo
- 1 Štipka sůl
- 60 ml voda
Na krém:
- 3 žloutek
- 100 g cukr
- 25 g Mouka
- 1⁄2 l mléko
- 1 vanilkový lusk
Karamelová omáčka:
- 200 g cukr
- 50 ml voda
Nejnovější letáky
Postup
Při pečení receptu Saint Honore začněte s těstem choux. Na pánvi přiveďte k varu vodu, máslo a sůl. Poté přidejte mouku a neustále míchejte, dokud se nevytvoří hrudka těsta. Odstavte pánev z ohně a po jednom vmíchejte vejce. Ze směsi vytlačte kolečka na pečicí papír.
Na listové těsto uhněťte z mouky, másla, soli a vody hladké těsto a také z něj vytvarujte kolečka. Ty položte na těsto choux. Nyní pečte obložené chlebíčky při 180 stupních trouby s ventilátorem přibližně 20 minut dozlatova. Nechte je zcela vychladnout.
Na krém ušlehejte žloutek s cukrem do pěny. Vmíchejte mouku. Mléko s vyškrábaným vanilkovým luskem přiveďte k varu a pomalu přidávejte do žloutkové směsi. Vše znovu společně zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Poté nechte krém vychladnout.
Karamelovou omáčku připravíte zkaramelizováním cukru a vody na pánvi.
Vychladlá kolečka těsta potřete krémem a ozdobte je dalším těstem choux. Nakonec cukroví Saint Honore pokapejte karamelovou omáčkou. Před podáváním nechte karamelovou omáčku dobře zaschnout.