Šafranové rizoto
Vynikající krémové rizoto s chutí šafránu a parmezánu je mojí specialitou.
Ingredience
- 1 hrnek Kulatá zrnková rýže
- 1 l kuřecí vývar
- 1 čl Šafrán
- 1 ks šalotka
- 1 dc Bílé suché víno
- 4 pl parmazán
- 2 pl máslo
- 1 pl olivový olej
- Plátky uzené oravské slaniny nebo anglické slaniny
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že menší cibulku nakrájíme nadrobno. Připravíme si wok nebo pánvi, v níž rozehřejeme lžíci olivového oleje s lžící másla a cibulku opečeme.
V druhém hrnci si na ohřejeme v hrnci cca. litr vývaru, aby byl teplý. Může být také hovězí nebo zeleninový. Do vývaru přimícháme vlákna šafránu.
K hotové šalotce přidáme hrnek kulatozrnné rýže (cca 230g - 250g) a mícháme max 1 minutu.
Zvýšíme teplotu ohřevu a rýži zalejeme suchým bílým vínem. Mícháme, dokud se nevstřebá. Poté přilijeme vývar těsně nad povrch rýže. Stačí 1 větší naběračka. Další přidáme až tehdy, když se vývar vstřebá do rýže. Takto postupujeme, dokud nebude rýže měkká. Pokud zůstane vývar navíc, nevadí, už ho nepřidáváme. Je to dlouhý a téměř relaxační proces neustálého míchání a přilévání vývaru.
Do hotového rizota přimícháme ještě lžíci másla a parmezánu. Část z něj si odložíme na posypání vrcholu.
Na suché pánvi opečeme plátky slaniny, které servírujeme na vrchu rizota společně se zbylým parmazánem a bylinkami.
Podáváme okamžitě. Tohle lahodné risotto je závislost a neznám nikoho, kdo by se do něj nezamiloval. :-)