Rýžový nákyp
Je to nákyp tvořený z mléka a rýže.
Ingredience
- 150 g kulatozrnné rýže
- 500 ml mléka
- 2 velké špetky soli
- 60 g masla
- 5 vajíček
- 100 g cukru moučka
- lžíce skořice
- 10 asi švestek
Nejnovější letáky
Postup
Rýži propláchněte pod tekoucí studenou vodou, vsypte do jednoho litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím ohřejte mléko k bodu varu.
Rýži slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte špetkou soli, zakryjte hrnec pokličkou a na velmi mírně rozehřáté plotýnce vařte dalších 10-15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se beze zbytku nevsákne. Nezapomeňte občas promíchat.
Do uvařené horké rýžové kaše vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu.
Troubu začněte předehřívat na 170 stupňů a přiveďte k varu jeden a půl litru vody.
Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté a světlé pěny.
V jiné misce robotem ušlehejte metličkou měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud nezačne tvořit tuhé špičky, když z něj vytáhnete metličku.
V jedné velké míse šetrně smíchejte dohromady vychladlou rýžovou kaši s našlehanými žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Čtvrtinu sněhu si můžete nechat na horní samostatnou vrstvu, ale není to nezbytné.
Nákypovou směs nalijte do pekáčku, který jste vymazali zbytkem másla, rozložte na ni švestky – řeznou stranou dolů – a navrch rozetřete zbývající sníh, pokud ovšem nějaký zbývající sníh vlastníte.
Pekáček s nákypem vložte do většího prázdného a vyššího plechu na pečení a tuhle soustavu zasuňte do vyhřáté trouby. Do pečicího plechu pak ještě nalijte vroucí vodu, mělo by jí být zhruba jeden centimetr na výšku. Zavřete troubu a nechte ji 50 minut pomalu péct.
Poté vypněte ohřev, pootevřete dvířka na jeden až dva centimetry a upečený nákyp v ní nechte půl hodiny chladnout. Pak teprve podávejte, anebo nechte vychladnout úplně a vychutnejte si ho studený k odpolední kávě.