INZERCE
Rýžový nákyp

Rýžový nákyp

Je to nákyp tvořený z mléka a rýže.

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 150 g kulatozrnné rýže Přidáno do
  • 500 ml mléka Přidáno do
  • 2 velké špetky soli Přidáno do
  • 60 g masla Přidáno do
  • 5 vajíček Přidáno do
  • 100 g cukru moučka Přidáno do
  • lžíce skořice Přidáno do
  • 10 asi švestek Přidáno do
INZERCE

Postup

60 min.
1. Krok

Rýži propláchněte pod tekoucí studenou vodou, vsypte do jednoho litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím ohřejte mléko k bodu varu.

2. Krok

Rýži slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte špetkou soli, zakryjte hrnec pokličkou a na velmi mírně rozehřáté plotýnce vařte dalších 10-15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se beze zbytku nevsákne. Nezapomeňte občas promíchat.

3. Krok

Do uvařené horké rýžové kaše vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu.

4. Krok

Troubu začněte předehřívat na 170 stupňů a přiveďte k varu jeden a půl litru vody.

5. Krok

Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté a světlé pěny.

6. Krok

V jiné misce robotem ušlehejte metličkou měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud nezačne tvořit tuhé špičky, když z něj vytáhnete metličku.

7. Krok

V jedné velké míse šetrně smíchejte dohromady vychladlou rýžovou kaši s našlehanými žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Čtvrtinu sněhu si můžete nechat na horní samostatnou vrstvu, ale není to nezbytné.

8. Krok

Nákypovou směs nalijte do pekáčku, který jste vymazali zbytkem másla, rozložte na ni švestky – řeznou stranou dolů – a navrch rozetřete zbývající sníh, pokud ovšem nějaký zbývající sníh vlastníte.

9. Krok

Pekáček s nákypem vložte do většího prázdného a vyššího plechu na pečení a tuhle soustavu zasuňte do vyhřáté trouby. Do pečicího plechu pak ještě nalijte vroucí vodu, mělo by jí být zhruba jeden centimetr na výšku. Zavřete troubu a nechte ji 50 minut pomalu péct.

10. Krok

Poté vypněte ohřev, pootevřete dvířka na jeden až dva centimetry a upečený nákyp v ní nechte půl hodiny chladnout. Pak teprve podávejte, anebo nechte vychladnout úplně a vychutnejte si ho studený k odpolední kávě.

Rýžový nákyp - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Dýně

51 recepty

Bezmasé pokrmy

1341 recepty

Masové pokrmy

1373 recepty

Oběd

2798 recepty

Těstoviny

301 recepty

Omáčky

412 recepty

Sušení

28 recepty