Zdroj: foodiesfeed from Canva
Rajská omáčka s hovězím
Rajská omáčka patří bezesporu mezi klasiku české kuchyně, se kterou mám velké zkušenosti. Řadu let jsem experimentovala, abych našla ty nejlepší suroviny a postup. Můj recept je výsledkem tohoto vývoje a opakovaných testování na rodině a přátelích. Můžete si být jisti, že se jedná o vyvážený, chutný a vskutku bohatý recept, který potěší každého milovníka tohoto klasického jídla.
Ingredience
- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 Lžíce rostlinného oleje
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička majoránky
- 4 kuličky nového koření
- 2 ks bobkové listy
- 500 ml vývaru
Nejnovější letáky
Postup
Hovězí maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a maso orestujte do zlatova. Mezitím si nasekejte cibuli a česnek.
Po orestování přidejte cibuli a česnek k masu, orestujte dozlatova. Poté přidejte mouku a krátce povařte, aby se ztratila syrová chuť mouky.
Přidejte rajčatový protlak a vmíchejte do směsi. Vše nechte na mírném ohni povařit 5 minut - to rajčatům pomáhá ztratit jejich kyselost.
Následně přidejte cukr, majoránku, nové koření a bobkové listy. Vařte dalších 5 minut.
Přilijte vývar a pomalu nechte dusit pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud nebude maso měkké. Nezapomeňte občas promíchat a případně dolít trochu vody.
Na závěr omáčku dochuťte solí a pepřem podle své chuti. Podávejte s knedlíkem.