Punčový řez
Šťavnatý dezert pro celou rodinu.
Ingredience
Bílé tělo
- 31⁄2 kus vejce
- 150 g krystalový cukr
- 180 g polohrubá mouka
- 3 polévková lžíce mléko
- 3 polévková lžíce olej
Růžové tělo
- 5 kus vejce
- 150 g krystalový cukr
- 240 g polohrubá mouka
- 4 polévková lžíce mléko
- 4 polévková lžíce olej
- z oka červené potravinářské barvivo/sirup
Topping
- 150 ml voda
- 150 g krystalový cukr
- 3 polévková lžíce malinový sirup
- 1 kus vanilkový cukr
- 2 polévková lžíce rum
- 1 kus citronová šťáva
Poleva
- 200 g moučkový cukr
- 2 polévková lžíce bramborový škrob
- z oka červené barvivo
- 2 polévková lžíce voda
Nádivka
- 1 kus Džem (malinový/jahodový)
Nejnovější letáky
Postup
Ze surovin připravte 2 bílé skořápky. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte mouku a ušlehané bílky. Těsto je díky vyšlehané pěně nadýchané, jemně promíchejte. Pečeme při 180 stupních, 10-15 minut. Necháme vychladnout.
Stejným způsobem připravte růžový korpus. Po upečení a vychladnutí ho rovnoměrně přelijte polevou.
Připravte zálivku v hrnci, na mírném ohni rozpusťte vodu a cukr. Přidejte ostatní přísady a přelijte jimi růžové střívko. Nechte alespoň 15 minut nasáknout.
Pak růžový koláč potřete z jedné strany džemem a položte na něj bílý koláč. Oba korpusy otočte tak, aby bílý byl na spodní straně. Druhou stranu růžového korpusu potřete džemem a opět přidejte bílý korpus. Plech se závažím (1 kg) rovnoměrně položte na plech tak, aby byl výsledný tvar vykrajovátka rovnoměrný.
Pokud je těsto "ztuhlé", můžeme začít s polevou. Polevu připravíme smícháním cukru s vodou, škrobem a barvivem. Vodu přidáváme opatrně (záleží na tom, jak hustou polevu chceme mít - já dávám přednost hustší, řidší poleva by stekla až dolů).
Přes noc je uložte do chladničky. Ráno krájejte horkým nožem, aby poleva nepraskla.
Dobrou chuť!